Јавете ни се +86-755-27806536
Испратете ни е-пошта tina@chenghaodisplay.com

Решение за електромагнетни пречки на TFT LCD LCD екран

2023-03-16

Електромагнетните пречки отсекогаш биле главоболка за целокупната системска работа на производите. Кога се подложени на електромагнетни пречки, брановите на пречки со одредена фреквенција и амплитуда се генерираат на напојувањето или сигналната линија, што влијае на нормалното функционирање на целиот производ на машината и се рефлектира преку LCD екранот.

 

Како што сите знаеме,TFT LCD модуле пасивен излезен модул. Прима само влезни сигнали и нема расудување. Затоа, неточните сигнали и податоци ќе генерираат неточни контролни инструкции, што ќе доведе до неточни ефекти и обрасци на приказот. Значи, како да се реши проблемот со електромагнетните пречки наLCD модул? Првата задача е да се најде изворот на пречки и да се користат најефикасните методи за да се елиминира, ослабне, спречи и заштити. Подолу ќе ги анализираме неколкуте ситуации во коиTFT LCD екранисе под влијание на електромагнетни пречки, како и нивните решенија.



I. Бел/син екран на LCD-екранот

 

За време на работата на LCD модулот, може да се појави бел/син екран. Ова се однесува на тоа што LCD модулот има само вклучено позадинско осветлување и не реагира на прилагодување на контрастот. Тоа е затоа што за време на периодот на работа на производот, електромагнетни пречки се применуваат на VDD или VSS наМодул за LCD екранили сигналната линија RESET, што резултира со ресетирање на модулот на LCD екранот. Резултатот од ова ресетирање е дека внатрешниот регистар на модулот е иницијализиран и модулот за прикажување е исклучен.

 

Решение: Ако пречките се примени на далноводот, треба да се додадат стабилен кондензатор и кондензатор за филтрирање помеѓу VDD и VSS на далноводот најблиску до модулот за LCD екран. Ако пречките се примени на линијата за сигнал RESET, треба да се додаде кондензатор за филтрирање помеѓу сигналната линија RESET и VSS најблиску доLCD екран. Капацитетот треба да се избере врз основа на вистинските резултати од тестот.

 

II. На LCD екранот се појавуваат неточни знаци или податоци

 

За време на работата на производот, наLCD екранможе да прикаже неточни знаци или точки (грешка во податоците), кои не може да се обноват и може да се реиницијализираат само со вклучување. Тоа е затоа што на контролниот сигнал се применуваат електромагнетни пречки, што предизвикува промени во параметрите на регистерот. Општо земено, операцијата е да се запишуваат податоци за прикажување, наместо постојано да се пишуваат главните параметри на работниот регистар, што може да резултира со горенаведениот феномен.

 

Решение: Ако пречките се примени на далноводот помеѓу MPU и LCD екранот, може да се користат следниве методи: (1) заштитете го колото со магнетен прстен или лимена фолија; (2) промена на насоката на далноводот за да се избегне мешање на животната средина; (3) скратете ја должината на далноводот или додадете возач на далновод за да ја подобрите способноста за возење и спречување на пречки. Треба да се набљудуваат вистинските резултати од тестот за да се утврди дали ефектот на екранот е подобрен.

 

Исто така, постои случај кога пречки доаѓаат од главната плоча на производот, а LCD екранот прикажува неточни знаци. Причината може да биде тоа што отпорот помеѓу MPU и далноводот на LCD екранот е превисок, што предизвикува сигналот за пречки лесно да навлезе во линијата. Решението е да се поврзе мал отпорник во серија на далноводот и коло со нископропусен филтер составен од влезниот кондензатор на крајот на модулот на екранот за да се елиминира ефектот на пречки.

III. Електростатско пречки на LCD екраните

 

Поради електростатските пречки од куќиштето на LCD модулот, особено стаклениот панел, LCD екранот може да има бел екран или непредвидлив приказ. Ова пречки е главно предизвикано од мешање на железната рамка или стаклената плоча на LCD модулот со неговите кола. За да го решите овој проблем: (1) заземјете ја железната рамка на LCD модулот; (2) поврзете ја железната рамка на LCD модулот со VSS или оставете ја да лебди; (3) вметнете изолациона подлога помеѓу железната рамка на LCD модулот и металното куќиште. Колку е подебела изолационата подлога, толку е поголемо намалувањето на електростатските пречки. Овие три методи може да се изберат за време на тестирањето за да се набљудуваат подобрувањата во перформансите на екранот.

 

IV. Бел или непредвидлив екран без извори на надворешни пречки

 

Оваа ситуација, исто така, спаѓа под пречки, што е предизвикано од внатрешни пречки во системот, главно поради програмски конфликти во софтверот. Прво, одреди ја шемата на пречки. Ако се појави за време на процесот на пишување на модулот, може да предизвика замрзнување на модулот или прикажување грешки. Во овој случај, треба да се разгледаат програмите за прекини. Програмите за прекин може да предизвикаат грешки како што се менување на контролните сигнали или податоци за време на процесот на запишување на MPU на LCD екранот, што резултира со паѓање на модулот или грешки при прикажувањето. Решението овде е да се оневозможи одговорот на прекин при повикување на MPU на програмата за двигател на LCD екранот.

 

Различни сценарија на електромагнетни пречки наTFT LCD екранианализирани се, а презентирани се и нивните решенија. Затоа, важно е прво да се лоцира проблемот, да се спроведе насочено тестирање и да се набљудуваат какви било подобрувања во перформансите на екранот на LCD екранот. Се разбира, постојат многу други случаи на електромагнетни пречки, кои бараат искусни инженери да ги анализираат и тестираат.

We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy